maandag 23 augustus 2010

In gesprek met Jacqueline van der Horst (Hoorn, 1960). Met haar project 'Stream of Words' neemt zij deel aan ArtBorne, het Scarabee project tijdens de Airborne Wandeltocht op 4 september 2010. Dit vormt de aanleiding voor een interview over haar ideeën en uitgangspunten.

Na enkele omzwervingen - zij studeerde eerst Nederlands en Engels aan de lerarenopleiding in Groningen - begon zij in 2004 aan haar opleiding 'vrije kunst' aan de Rietveld Akademie in Amsterdam waar zij in 2009 afstudeerde. 'Toen ik in 2004 het Studium Generale 'Cover Space' volgde, viel bij mij het kwartje. Verschillende gastdocenten zoals Petra Blaisse gaven hun visie op 'architectuur en textiel'. Dat zette me aan het denken over 'ruimte ' vooral ook omdat me duidelijk werd dat het begin van een bouwkundig idee verwant is aan de manier waarop stoffen worden gemaakt (weven, haken, knopen). De ideeën van de architecten Semper en Loos waren voor mij een enorme ontdekking'.


In haar werkplaats in een leegstaande winkel in het centrum van Arnhem, staat een nog op te bouwen weefgetouw naast een computer. Met de computer ontwerpt zij zowel vrij werk als werk in opdracht. Het weefgetouw wacht ... Haar opdrachten, het ontwerpen voor vloer- en wandkleden, maakt zij onder de naam 'La Quelle' en laat zij in het Nederlands Textielmuseum uitvoeren. Het zijn veranderende patronen die ontstaan uit de digitale vertaling van muziek. “Mijn tapijtontwerpen zijn gebaseerd op het omzetten van geluiden in patronen. Dat kan van bestaande muziek, maar ook van omgevingsgeluiden zoals de wind of fragmenten van een gesprek. De patronen gebruik ik voor textielontwerpen en het textiel gebruik ik vervolgens in installaties.”
Zij ontwierp een tapijt voor het dakterras van het Nuon Gebouw. “Het ontwerp voor het daktapijt is gebaseerd op geluiden die je hier hoort zoals de liftbel en de wind.” Zij neemt de geluiden ter plekke op, transformeert ze om het ‘in vaste vorm’ - als terrastapijt - terug te brengen naar de plek. Muziek is door de jaren heen een belangrijke factor in haar leven en al tijdens haar studie in Groningen speelde zij viool bij het Mozart Ensemble.
Temidden van tekeningen aan de wand en op de grond, laat zij haar afstudeerwerk zien: een geluidscollage bij een computerbewerkte krantenfoto uit 2006. Het is een politieke beeldanalyse van de inauguratie van de Amerikaanse rechter Robbertson waarin zij commentaar geeft op de rollen van de mannen, de vrouw en het zoontje. Bijna als een excuus zegt ze 'het hoort bij me om veel verschillende dingen te doen. Ik moet alles eerst 'doen' voor ik het weet en wil vrij zijn in wat ik doe'. In de periode na haar eindexamen nam zij aan uiteenlopende presentaties deel, zoals aan M.I.K.C. Buitenbioscoop Delden (2009) met een installatie met overheadprojector, een object en een film die zij samenstelde uit een reeks foto’s. Daarna volgde haar participatie aan HOT100 programma at Picnic (2009) de brainstorm voor Virtueel Platform Amsterdam over communicatie tijdens Ruhr 2010. Haar inspiraties lopen uit van de schilderkunst van Anselm Kiefer tot de aboriginal kunst van Dorothy Napangardi en van de muziek van Einojuhani Rautavaara tot de lichtinstallaties van de in Hong Kong geboren Amerikaanse kunstenaar Paul Chan.
Ik probeer de rode draad te benoemen die achter haar uiteenlopende werk schuilt en denk dat 'het proces' - en hoe patronen zich daarin ontwikkelen - de kern is van wat haar inspireert. Ook in het ArtBorne project dat langs de route van de Airborne Wandeltocht van 4 september 2010 te zien zal zijn, vormt 'het vertalen van processen' het uitgangspunt.
In haar ontwerp nodigt zij door grote spandoeken boven de weg de 30.000 wandelaars uit om hun gedachten over de Airborne te sms'en. Zij rijgt de gedachten van de wandelaars met een computerprogramma aaneen tot een gezamenlijk 'Airborne gedicht' dat de sfeer en gedachten van de wandelaars weergeeft. Via een Lichtkrant wordt het gedicht 'teruggeven' aan het publiek en iedereen kan het gedicht al wandelend lezen. Achteraf zal dit op de site van Scrabee gepubliceerd worden.
Voor meer informatie zie de site van Jacqueline van der Horst: www.penelope-art.nl

5 opmerkingen:

  1. Gosh, I’ve been looking about this specific topic for about an hour, glad i found it in your website!

    online pharmacy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I think that is right bout that. Nice info and thanks. Need to get in google feed.

    generic nolvadex

    BeantwoordenVerwijderen