zaterdag 17 juli 2010

In gesprek met Bianca Runge (Naarden NH, 1967), deelnemend kunstenaar aan Scarabee • TENT.



Zondag 30 mei 2010 van 11 - 18 uur staat Park Hartenstein te Oosterbeek opnieuw in het teken van 'Het Park Vertelt', het jaarlijks terugkerende poëziefestival in het kader van de landelijke manifestatie 'De Dag van het Park'. Bianca Runge en Barbara Polderman zijn uitgenodigd om hun werk grootschalig te presenteren op speciale, door Scarabee aangeleverde doeken voor het project TENT. Om die reden een interview met Bianca Runge. Ze woont in Middelburg en we spreken af in Nijmegen waar zij bij Extrapool op vrijdag 7 mei haar presentatie opbouwt.






Bianca Runge volgde van 1989 tot 1994 haar opleiding aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem, afdeling Vrije Kunst en verhuisde in 2002 naar Zeeland (Veere, Middelburg, 's Heer Hendrikskinderen). Zij houdt van het open landschap dat voor 2/3 uit lucht en 1/3 uit land bestaat. In Zeeland groeit het aantal beeldende kunstactiviteiten. Er zijn tentoonstellingsgebouwen zoals De Vleeshal, Willem III en het Zeeuws Museum maar ook initiatieven als Het Zeeland Nazomer festival en De Bewaerschole (Burg Haamstede). Bianca Runge maakt collages maar daarnaast organiseert zij projecten, is mede initiatiefnemenr van het virtuele museum 'le secet' en maakt videofilms en visuals vanuit haar fascinatie voor restruimte en associaties.




Bianca Runge woont in Zeeland maar de dag dat ik haar interview is Extrapool in Nijmegen haar atelier. Daar werkt zij aan de montage van haar bijdrage aan ABSORB # 2, met als uitgangspunt 'het minimale zo maximaal mogelijk uit te buiten'. Haar onderwerp is 'het landschap' en haar werk bestaat uit de geprinte vergroting van een collage. Voor haar collages gebruikt zij plaatjes uit boeken en tijdschriften. Door het opblazen tot groot formaat, komt het raster van de gedrukte foto's 'uit de verf'. Dit werk bestaat uit negen vierkante panelen van 90 x 90 cm. die zij met een mesje doorsnijdt, precies op de plakranden in het beeld. Vervolgens monteert zij een aantal van deze losse delen direct op de wand en andere op dikke platen polystereen. Hieruit bouwt zij een groot vierkant reliëf op van bijna drie bij drie meter. Om het resultaat te bekijken moet je even achteruit lopen. Maar ondanks het overzicht dat uit de afstand ontstaat, bekruipt je het besef dat je niet herkent wat je ziet, terwijl het beeld juist doet denken aan iets wat je wèl kent. Je probeert opnieuw scherp te stellen, maar dat lukt niet. Dat is een vreemde gewaarwording: een soort visuele meditatie doordat we de wereld zelf kunnen invullen om er nieuwe betekenis aan te geven. Bianca Runge: 'Ik stel collages samen van plaatjes uit tijdschriften. Ze zijn meestal heel klein. Doordat ik uit een collage precies dàt wegsnijd wat het landschap herkenbaar maakt, ontstaan er 'gaten in de werkelijkheid'. Het effect ervan is dat je - omdat je niets herkent - even op je verkeerde been raakt. Zonder het houvast van de herkenning is er ineens een groot gat. Op dat moment balanceer je op het 'randje van het niets', en komen er onherroepelijk beelden naar boven om het beeld zelf in te vullen, om er zelf 'iets' van te maken'.




Het effect dat Bianca Runge met haar werk wil oproepen, hangt samen met haar opvattingen over beeldende kunst, politiek en het leven. Zo deelt zij op haar site mee dat zij vanaf 16 april 2010 een jaar lang geen werk verkoopt, maar alleen wil ruilen tegen goederen, diensten of kunstwerken. 7 mei werd de site van het 'museum in oprichting' waarvan zij directeur is, online gelanceerd. Haar statement luidt: 'Kunst is mijn passie en dat is de reden waarom ik hedendaagse kunst middels museum Le Secet onder de aandacht wil brengen van een groot publiek. Het Museum doe ik naast mijn eigen werk als beeldend kunstenaar'. De site roept bovendien op om gedachten te formuleren over andere waarde van kunst dan de economische om daarmee een tegenwicht te bieden tegen de stromingen vanuit de maatschappij en de politiek die kunst of als economisch belang ziet of tot randverschijnsel lijkt te verklaren'.

Voor TENT maakt Bianca Runge twee doeken met heuvels en grote bomen, landschappen die qua sfeer passen in de omgeving van Oosterbeek.




Museum 'Le Secet' op de Kunstvlaai 2010



http://www.biancarunge.nl/
http://www.lesecet.nl/http://nl.linkedin.com/in/biancarunge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten